ReinsdyrstekDette er en god gammel måte å lage stek på, i en jerngryte!  Hvis du er på hytten og ikke har stekeovn f. eks., men kjempegod og lett og lage hjemme også. Uten steketermometer og annet fiksfakserier. Den lager seg nærmest helt av seg selv og smaker fortreffelig :-) Takk til Wenche og Arne for oppskrift.

 

Til 4 gode porsjoner trenger du:

 

ca 1,2 kg reinsdyrstek

2 gulerøtter

1 løk

1/2 purre

salt og pepper

lettmelk eller creme fraice

2 beger lettrømme

5 stk einebær

ripsgele og ekte geitost

 

Gni steken inn med salt og pepper. Brun den i en gryte på god varme i bondesmør/meierismør. Spe med litt lettmelk eller creme fraiche, ca 2 cm over bunnen av gryten. Ha i 2 beger lettrømme, løk, gulrot og purre som du har skrelt og delt i passende stykker. Dette skal være med på å gi smak til kraften etterpå. Etter ca 1,5 t har du i salt, pepper og 5 eienbær som du har knust i en morter eller på annen måte. Etter ytterligere 30 minutter har du i ripsgele, creme fraiche og ekte geitost. Gi den et lite oppkok og så er den ferdig. La steken hvile/kjølne før oppskjæring. Det kan være lurt å lage steken ferdig dagen før servering. 

Saus: 

Sil kokekraften og jevn med maizena. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt viltfond.

 

Til denne retten passer det godt med mandelpotet- og sellerirotkrem. Mmmm... 

Til 4 porsjoner trenger du:

8 - 10 mandelpoteter

2 - 3 skiver sellerirot

vann til koking

3 - 4 ss smør

salt og pepper

 

Skrell og del poteter og sellerirot i passende stykker, og kok dem møre i usaltet vann. Usaltet vann for at kremen ikke skal bli seig. Hell av kokevannet, men ta av litt til å spe i mosen. Mos poteter og sellerirot sammen med smøret og litt av kokevannet. Smak til med salt og pepper. Mulig du bør vurdere å lage mer, for denne fikk bein å gå på, ihvertfall hjemme hos oss :-)

 

Her passer det med smørstekt rosenkål til.

Til 4 porsjoner trenger du:

ca 500 g rosenkål

1/2 ts sukker

ca 1 ss timian, frisk, hakket

1 einebær, knust eller finhakket

bacon, finhakket og sprøstekt

 

Snitt opp rosenkål og surr i en stekepanne. Dryss over sukker, frisk hakket timian og knust einebær. La det surre på svak varme i 6 - 10 mimutter. Dryss over med finhakket sprøstekt bacon før servering.

Du kan også servere de grønnsakene du liker best til, og ikke å forglemme rørte tyttebær. Mmm..

 

Vel bekomme !

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

unniw

unniw

59, Bergen

Hei :-) Jeg er mor til 2 gutter som har flyttet hjemmefra og laget denne bloggen til dem. Det er bare hyggelig hvis noen andre kan ha nytte av den også.

Kategorier

Arkiv

hits