SyltefleskI denne søte førjulstid er det bare en ting som må lages. Sylteflesk!! Dette er en enkel og grei oppskrift. Min mor laget dette til jul hvert år og det blir ikke jul uten. Oppskriften hun brukte har jeg dessverre ikke, men med denne smaker det ganske likt.

Du trenger:

Ca 1 kg tynnribbe av buklist uten opprutet svor
3 l vann
4 ss salt

Kok opp vann og salt. Ha i ribben og la det trekke ved 80 grader i ca 1,5 t. Det er lurt å bruke et steketermometer til overvåking av temperaturen. Jeg hadde platen på 1. Du får bare prøve deg frem til hva du trenger på din komfyr. Ta ut beina etter at den er avkjølt. Jeg synes det er lettere å gjøre dette etter at den er kokt, men du kan selvfølgelig skjære ut beina før du koker ribben.

Så bombarderer du svoren med nellikspiker. Du kan lage hull til nellikspikeren med en nål eller lignende, men det er ikke nødvendig.

Det neste på programmert er å lage lettsaltingslake:

5 l vann
500 g grovt salt
5 laubærblad
2 ss sukker

Bland sammen til lake uten å koke det opp. Sørg bare for at salt og sukker er oppløst.
Ha ribben, med nellikspiker, oppi laken, og la det trekke i 3 - 4 dager.

Du kan nå legge sylteflesket i kjøleskapet som det er, bare innpakket i matpapir, eller du kan lage en oppbevaringslake.

Oppbevaringslake :

5 l vann
300 g salt

Eller 

2 l vann

50 g salt

2 dl eddik

Det samme gjelder for denne laken som for lettsaltingslaken. Rør ut saltet i vannet og legg hele sylteflesket oppi. Her kan du også ha lammerull og annet julepålegg. Jeg bruker å ha en lake til hver sort pålegg for ikke å blande smakene, men er usikker på om det er nødvendig. Uansett så holder pålegget seg lenge på denne måten.

Mm.. Gleder meg til julevørterbrød med sylteflesk på :-)

Vel bekomme !

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

unniw

unniw

60, Bergen

Hei :-) Jeg er mor til 2 gutter som har flyttet hjemmefra og laget denne bloggen til dem. Det er bare hyggelig hvis noen andre kan ha nytte av den også.

Kategorier

Arkiv

hits