Julevørterbrød

Julevørterbrød er noe jeg bare ha til jul. Jeg vet ikke om det er et bergensfenomen, men i Ålesund ihvertfall er det umulig å få tak i det. Derfor har jeg i mange år sendt et julevørterbrød opp til min søster, men i år har hun fått oppskriften og laget selv. Det smakte fortreffelig, var dommen! Takk til Anita for oppskriften.

Til 2 brød trenger du:

1 fl. vørterøl

1/2 dl vann

1 dl sirup

2 ss smør eller margarin

50 g gjær

6 dl rugmel

2 ts salt

3/4 ts nellik

1 - 2 ts anis

2 dl rosiner

ca 7 dl hvetemel

Til pensling:

Potetmelsjevning av 1/2 ts potetmel, 1 ss kaldt vann og 1/2 dl kokende vann

 

Vørterøl, vann, sirup og smør varmes til det er fingervarmt. Gjær smuldres i bollen, tilsett litt av væsken og rør ut gjæren. Så har du resten av væsken i og de øvrige ingrediensene, unntatt rosinene. Lag en smidig deig, og la det hele heve under plast på et lunt sted  til dobbel størrelse. Deles i 2 brød og elt inn rosinene. Legg brødene på  smurt stekeplate eller i smurte brødformer. Dekkes med et klede og etterheves godt. Pensles med lunkent vann. Stekes så på nederste rille i ovnen på 200 grader i ca 35 minutter. Dekk dem med matpapir eller sett en annen stekeplate øverst i ovnen hvis brødene ser ut til å bli for brune. Brødene er ferdig når du hører en "dump" lyd når du banker lett under dem.

Hvis du vil ha fin blank skorpe på brødene, lager du potetmelsjevning ved å røre potetmelet ut i det kalde vannet. Spe med det kokende vannet til jevningen er klar. Pensle brødene et par minutter før de er ferdigstekt. La dem stå i ovnen til jevningen er stivnet.

 

Smaker fortreffelig med geitost på, men også sylteflesk eller annet salt pålegg!

 

Vel bekomme!

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

unniw

unniw

57, Bergen

Hei :-) Jeg er mor til 2 gutter som har flyttet hjemmefra og laget denne bloggen til dem. Det er bare hyggelig hvis noen andre kan ha nytte av den også.

Kategorier

Arkiv

hits