Tapas

Denne nyttårsaften tenkte jeg å prøve noe helt nytt. Jeg var lei all julematen, men hva skulle jeg lage? Med ungdommer på besøk, måtte det bli noe litt ungdommelig, og ikke altfor vanskelig eller tidkrevende. Løsningen ble tapas! Enkelt og greit, og mye kunne gjøres ferdig i god tid før besøket. Oppskriftene fant jeg på Matprat.no.

                                                                                                                     

Menyen ble:

Stekt chorizo med persille

Kyllingklubber

Lammespyd med aprikossaus

Tapasboller

Dadler surret med bacon

Djevelegg

Saltkokte amadinepoteter

Aïoli 

Guaccamole

Focaccia

 

 Stekt chorizo med persille:

300 g chorizopølse

4 ss smør

3 ss bladpersille

1 fedd hvitløk

Ta skinnet av pølsen og del den opp i 2 cm tykke skiver. Hakk bladpersille og hvitløk fint og bland med smør. Stek pølsene i persillesmøret. Serveres med et lite dryss frisk persille.

 

Kyllingklubber:

10 stk kyllingklubber

Marinade: 

2 ss honning

2 ss vineddik

2 ss soyasaus

2  fedd hvitløk

0,5 ts malt ingefær

Smelt honning og rør inn resten av ingrediensene. Ha marinaden i en plastpose sammen med klubbene. Marineres i 5-6 timer, eller over natten. Stekes på midterste rille i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter, Pensle med marinaden tilsatt salt og pepper under steketiden.

 

Lammespyd med aprikossaus:

750 g ytrefilet av lam

2 ss smør eller olje

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 pk aprikoskompott

3 ss peanøttsmør

2 ss sitronsaft

 

Skjær kjøttet i 2-3 cm store terninger som stekes i ovn eller panne. Bruk olje eller margarin og stek i 5 minutter.

Mos de hele aprikosene i kompotten med en gaffel. Bland i peanøttsmør, sitronsaft og smak til med pepper.

 

Tapasboller:

500 g kjøttdeig

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 egg

ca 100 g chorizopølse

1 dl fetaost i biter

2 ss hakket frisk basilikum

2 ss olje til steking

 

Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Ta skinnet av pølsen og skjær den i småbiter og bland dem forsiktig sammen med fetaost og urter inn i kjøttdeigen. Form små boller og stek på middels varme. Etterstekes i ca 10 min. til de er gjennomstekt.

 

Dadler surret med bacon:

8 steinfrie dadler

4 skiver bacon

Ta steinene ut fra dadlene, surr en halv skive bacon rundt. Grilles/stekes i ca 3-4 minutter.

 

Djevelegg:

6 egg

4 stk vårløk

2 ss majones

1 ts sitronsaft

noen dråper tabasco

oliven til pynt

Hardkok eggene og avkjøl dem i kaldt vann. Del eggene i to på langs. Ta ut plommene og bland  dem med hakket vårløk, majones og sitronsaft. Smak til med krydderier. Sett blandingen kaldt til det skal fylles tilbake i eggene. Bruk en sprøytepose. Pynt med oliven.

 

Saltkokte amadinepoteter:

800 g amadinepoteter

7 dl grovt havsalt

8 dl vann

Vask potetene, men behold skallet på. Ha potetene i en panne med vann og hell saltet over. Kokes i ca 25 minutter. Dampes slik at potetene får et skrukkete skall.

 

Aïoli:

4 eggeplommer

1 ss vineddik eller sitronsaft

1 ts dijonsennep

2 fedd hvitløk, presset

4 dl solsikkeolje

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

Sørg for at alle ingrediensene er romtemperert. Visp eggeplommene med eddik og sennep, spe forsiktig med oljen under kraftig visping. Smar til med salt og pepper.  

Oppbevares mørkt og kjølig i tette glass. Holdbar i minst 14 dager. 

Hvis den skiller seg, begynner du bare på nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter ltt.

 

Guacamole:

2 stk modne avokado

2  fedd hvitløk

1 dl hakket vårløk

2 ss grønn chili

3 ss lime- eller sitronsaft

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Kjør alle ingrediensene i en mikser. 

 

Focaccia:

 7 dl vann

25 g gjær

1 dl olivenolje

2 ts salt

2 ts sukker

1 kg hvetemel

2 fedd hvitløk i tynne skiver

12 sorte oliven uten stein

1 stilk frisk rosmarin

2 ts flaksalt

Bland gjæren ut i lunkent vann og tilsett olje, salt og sukker. Kna inn melet og elt deigen godt. Deigen skal være ganske løs. Dekk bollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca 30-40 minutter. Legg bakepapir i bunnen av en langpanne og hell deigen i pannen. Ta olje på hendene og klem deigen godt utover til den dekker hele pannen. La brødet etterheve i ca 20 minutter. Ta mer  olje på hendene og bruk fingrene til å stikke  små hull i hele deigen.  Dryss på hvitløkeskiver, oliven, rosmarin og flaksalt. Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter nederst i ovnen. Avkjøl på rist og skjær brødet i biter.                                        

 Vel bekomme!

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

unniw

unniw

58, Bergen

Hei :-) Jeg er mor til 2 gutter som har flyttet hjemmefra og laget denne bloggen til dem. Det er bare hyggelig hvis noen andre kan ha nytte av den også.

Kategorier

Arkiv

hits