Tapas

Denne nyttrsaften tenkte jeg prve noe helt nytt. Jeg var lei all julematen, men hva skulle jeg lage? Med ungdommer p besk, mtte det bli noe litt ungdommelig, og ikke altfor vanskelig eller tidkrevende. Lsningen ble tapas! Enkelt og greit, og mye kunne gjres ferdig i god tid fr besket. Oppskriftene fant jeg p Matprat.no.



Menyen ble:

Stekt chorizo med persille

Kyllingklubber

Lammespyd med aprikossaus

Tapasboller

Dadler surret med bacon

Djevelegg

Saltkokte amadinepoteter

Aoli

Guaccamole

Focaccia

Stekt chorizo med persille:

300 g chorizoplse

4 ss smr

3 ss bladpersille

1 fedd hvitlk

Ta skinnet av plsen og del den opp i 2 cm tykke skiver. Hakk bladpersille og hvitlk fint og bland med smr. Stek plsene i persillesmret. Serveres med et lite dryss frisk persille.

Kyllingklubber:

10 stk kyllingklubber

Marinade:

2 ss honning

2 ss vineddik

2 ss soyasaus

2 fedd hvitlk

0,5 ts malt ingefr

Smelt honning og rr inn resten av ingrediensene. Ha marinaden i en plastpose sammen med klubbene. Marineres i 5-6 timer, eller over natten. Stekes p midterste rille i ovnen p 225 grader i ca 20 minutter, Pensle med marinaden tilsatt salt og pepper under steketiden.

Lammespyd med aprikossaus:

750 g ytrefilet av lam

2 ss smr eller olje

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 pk aprikoskompott

3 ss peanttsmr

2 ss sitronsaft

Skjr kjttet i 2-3 cm store terninger som stekes i ovn eller panne. Bruk olje eller margarin og stek i 5 minutter.

Mos de hele aprikosene i kompotten med en gaffel. Bland i peanttsmr, sitronsaft og smak til med pepper.

Tapasboller:

500 g kjttdeig

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 egg

ca 100 g chorizoplse

1 dl fetaost i biter

2 ss hakket frisk basilikum

2 ss olje til steking

Bland egg, salt og pepper godt inn i kjttdeigen. Ta skinnet av plsen og skjr den i smbiter og bland dem forsiktig sammen med fetaost og urter inn i kjttdeigen. Form sm boller og stek p middels varme. Etterstekes i ca 10 min. til de er gjennomstekt.

Dadler surret med bacon:

8 steinfrie dadler

4 skiver bacon

Ta steinene ut fra dadlene, surr en halv skive bacon rundt. Grilles/stekes i ca 3-4 minutter.

Djevelegg:

6 egg

4 stk vrlk

2 ss majones

1 ts sitronsaft

noen drper tabasco

oliven til pynt

Hardkok eggene og avkjl dem i kaldt vann. Del eggene i to p langs. Ta ut plommene og bland dem med hakket vrlk, majones og sitronsaft. Smak til med krydderier. Sett blandingen kaldt til det skal fylles tilbake i eggene. Bruk en sprytepose. Pynt med oliven.

Saltkokte amadinepoteter:

800 g amadinepoteter

7 dl grovt havsalt

8 dl vann

Vask potetene, men behold skallet p. Ha potetene i en panne med vann og hell saltet over. Kokes i ca 25 minutter. Dampes slik at potetene fr et skrukkete skall.

Aoli:

4 eggeplommer

1 ss vineddik eller sitronsaft

1 ts dijonsennep

2 fedd hvitlk, presset

4 dl solsikkeolje

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

Srg for at alle ingrediensene er romtemperert. Visp eggeplommene med eddik og sennep, spe forsiktig med oljen under kraftig visping. Smar til med salt og pepper.

Oppbevares mrkt og kjlig i tette glass. Holdbar i minst 14 dager.

Hvis den skiller seg, begynner du bare p nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter ltt.

Guacamole:

2 stk modne avokado

2 fedd hvitlk

1 dl hakket vrlk

2 ss grnn chili

3 ss lime- eller sitronsaft

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Kjr alle ingrediensene i en mikser.

Focaccia:

7 dl vann

25 g gjr

1 dl olivenolje

2 ts salt

2 ts sukker

1 kg hvetemel

2 fedd hvitlk i tynne skiver

12 sorte oliven uten stein

1 stilk frisk rosmarin

2 ts flaksalt

Bland gjren ut i lunkent vann og tilsett olje, salt og sukker. Kna inn melet og elt deigen godt. Deigen skal vre ganske ls. Dekk bollen og la deigen heve til dobbelt strrelse, ca 30-40 minutter. Legg bakepapir i bunnen av en langpanne og hell deigen i pannen. Ta olje p hendene og klem deigen godt utover til den dekker hele pannen. La brdet etterheve i ca 20 minutter. Ta mer olje p hendene og bruk fingrene til stikke sm hull i hele deigen. Dryss p hvitlkeskiver, oliven, rosmarin og flaksalt. Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter nederst i ovnen. Avkjl p rist og skjr brdet i biter.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

unniw

unniw

58, Bergen

Hei :-) Jeg er mor til 2 gutter som har flyttet hjemmefra og laget denne bloggen til dem. Det er bare hyggelig hvis noen andre kan ha nytte av den ogs.

Kategorier

Arkiv

hits